Dacă Uniunea Europeană va întârzia prea mult timp cu "pașaportul verde digital", atunci Israelul vrea să înceapă să negocieze cu fiecare țară membră în parte pentru a ajunge la un acord de recunoaștere reciprocă a certificatului de vaccinare.

Declarația aparține ambasadorului Israelului în România, David Saranga, într-un interviu acordat Agerpres.

Guvernul său a negociat deja cu Grecia și Cipru pe această temă și a început discuțiile cu România, care nu au ajuns însă până acum într-un stadiu avansat.

Premierul Florin Cîțu a reiterat ieri poziția Guvernului de la București, care consideră că introducerea unui pașaport de vaccinare nu are sens în prezent, măsura fiind o discriminare pentru cei care ar dori să se vaccineze și nu pot.

"În România, persoanele care se vaccinează primesc un certificat care are și un cod unic. Avem deja această dovadă. În ceea ce privește un pașaport de vaccinare, până nu am dat șansa tuturor cetățenilor să se vaccineze, nu văd sensul acestui pașaport", a spus Florin Cîțu după o vizită la Colegiul Național ”Carol I” din Craiova.

Comisia Europeană urmează să prezinte în cursul zilei de miercuri o propunere privind un certificat digital unic, cerut în special de statele membre din sud - Grecia, Spania, Portugalia, care nu vor să rateze și sezonul estival de anul acesta.

Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, spune că certificatul de vaccinare va facilita libera circulație în statele membre ale UE. Existența lui nu va impune niciun fel de restricții.