Nu e o oportunitate mai bună de a discuta problema vaccinării obligatorii în Europa decât la următorul summit UE din 16-17 decembrie, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, într-o discuție cu reporterii EURACTIV.

„Sunt probleme care trebuie discutate pentru că deja se întâmplă. Tema vaccinării obligatorii este în creștere. Unele state membre au anunțat-o deja fie brutal, precum Austria, fie indirect, cum ar fi Italia, Portugalia și Grecia”, a spus Schinas, într-o discuție cu junraliști din rețeaua EURACTIV ce a avut loc joi la Bruxelles.

Referindu-se la declarația de săptămâna trecută a Ursulei von der Leyen, care a spus că ar fi timpul să existe o dezbatere privind vaccinarea obligatorie, Schinas a subliniat că șefa Comisiei „și-a ales cu foarte multă atenție cuvintele pentru a spune că problema vaccinării obligatorii este pe masă”.

„Dar ea nu a spus pe ce masă […] nu a spus, sau nu a sugerat că UE, ca Uniune, va emite un ghid general care va impune vaccinarea obligatorie în întreaga UE. Ea a spus-o foarte clar”, a menționat Schinas.

De aceea, el crede că șefa Comisiei a deschis ușa acestei dezbateri dificile fără să își asume că ea se va desfășura la Bruxelles.

Ursula von der Leyen a admis în declarația sa că statele membre au „în totalitate” dreptul de a-și stabili propriile politici în materie de sănătate, incluzând deci vaccinarea anti-COVID, dar este nevoie de o abordare comună la nivel european, și este „o discuție pe care cred că trebuie să o avem”.

„Nu există o oportunitate mai bună” de a discuta acest lucru decât la Consiliul European de săptămâna viitoare, a spus comisarul european. Liderii de stat sau de guvern din UE se vor întâlni în 16-17 decembrie pentru a discuta inclusiv despre evoluția epidemiei de COVID-19 în Europa.

Schinas a insistat că există spațiu semnificativ pentru extinderea domeniului de aplicare a vaccinării în statele membre UE. „Cred că vom ajunge la asta, dar, repet, nu cred că acest lucru ar trebui dictat de la Bruxelles”.

El spune însă că situațiile trebuie evaluate în contexte naționale specifice și, de asemenea, evaluată de justiție, potrivit realităților constituționale ale statelor noastre membre.

„Dar nu există nicio îndoială că de asta avem nevoie. Europenii nevaccinați ar trebui să se vaccineze, iar cei vaccinați să primească un rapel”, a spus Schinas.

Schinas a descris, de asemenea, drept „șocantă” poziția celor care refuză să se vaccineze, spunând că „elaborează tot felul de teorii ale conspirației pentru a-și justifica refuzul”.

Între timp, guvernul austriac și-a prezentat joi proiectul de regulament privind vaccinarea obligatorie. Legea va introduce amenzi de până la 3.600 de euro pentru cei care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19.

Vaccinarea obligatorie se va aplica fiecărui rezident peste 14 ani, cu excepția persoanelor care au fost bolnave recent, femeilor gravide și a celor care nu se pot vaccina din motive de sănătate.