Campania de vaccinare merge bine, dar primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare, susține președintele Klaus Iohannis.

UPDATE

”Campania merge bine, maratoanele de vaccinare au fost un succes, dar, pentru a continua nivelul ridicat de vaccinare, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni. De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice și construirea României post-pandemice”, a declarat după ședință președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului le-a cerut primarilor și altor autorități locale, indiferent de culoarea politică, să se implice activ în campania de vaccinare, precizând că succesul de până acum este preponderent în mediul urban.

”Este important să acționăm mai intens și în zona rurală pentru că acolo accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil. Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural. Este important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilități de vaccinare atât la locul de muncă, cât și în spațiile recreative”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a atras atenția asupra falsei senzații de securitate: ”Atrag atenția asupra unui potențial pericol, poate nu îndeajuns de bine conștientizat sau explicat. Pe măsură ce epidemia scade în intensitate, există posibilitatea ca unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut și că nu mai are rost să se vaccineze. Este însă o falsă senzație de securitate! Până când nu vom fi imunizați într-un procent semnificativ, pandemia nu se poate încheia, iar riscul pentru cei nevaccinați de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat”.

Totodată, președintele a susținut că reîntoarcerea cât mai rapidă a tuturor elevilor la școală, dar nu oricum, ci în condiții de siguranță sanitară sporite, este o prioritate:

”Deciziile în educație, în toată această perioadă dificilă a luptei cu pandemia, s-au luat pe baza unor scenarii legate în mod direct de incidența și rata de infectare de la nivelul fiecărei localități. Ne aflăm, iată, aproape de momentul în care majoritatea elevilor, indiferent de clasă, își pot relua orele în format fizic. Ne dorim ca acest lucru să rămână neschimbat până la finalul anului școlar, toți copiii să își poată finaliza cursurile în băncile școlilor”.

În privința evenimentelor culturale, Iohannis spune că autoritățile trebuie să găsească soluții pentru redeschiderea cât mai multor tipuri de evenimente, atât în exterior, cât și în interior: ”Mă bucur că sunt proiecte pilot în acest domeniu și sper că în curând artiștii își vor putea relua contactul nemijlocit cu un public cât mai larg”.

Președintele i-a cerut ”în mod expres” ministrului culturii să fie ”deschis la toate soluțiile care sunt sigure din punct de vedere sanitar și care îi pot ajuta pe cei din industria spectacolelor, unul dintre domeniile cele mai afectate de restricțiile impuse de pandemie”.

+++

Președintele Klaus Iohannis are marți, de la ora 15:00, o ședință de lucru la Cotroceni, la care participă premierul  și membri ai Guvernului, pe tema campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, anunță Administrația Prezidențială.

La ședință vor participa prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, ministrul apărării, Nicolae Ciucă, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, și ministrul tineretului si Sportului, Eduard Novák.

De asemenea, iau parte la discuții și președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, și secretarul de stat în Ministerul sănătății Andrei Baciu.