Ținta autorităților este atingerea până la sfârșitul anului a pragului de imunizare colectivă prin vaccinare împotriva COVID-19, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

„Datoria noastră este să creștem progresiv capacitatea de vaccinare așa încât în următoarele săptămâni să putem atinge rata de 70% persoane vaccinate din populația adultă. În acest moment, rata de acoperire vaccinală este de 40% la populația adultă, de peste 18 ani”, a spus duminică Valeriu Gheorghiță.

El a menționat că, dat fiind dorința în creștere pentru vaccinare, UMF Carol Davila, Colegiul Medicilor din București și Direcția de Sănătate Publică vor organiza în fiecare săptămână maratoane de vaccinare în Capitală. „Până la sfârșitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare”, a afirmat Gheorghiță.

Potrivit datelor CNCAV, peste 63.000 de persoane au fost vaccinate în Capitală de vineri, de la ora 8:00, până duminică, la ora:19,00, dintre care peste 30.500 în cadrul 'Maratonului vaccinării'.

Gheorghiță a lansat o invitație tuturor universităților de medicină din țară și direcțiilor de sănătate din marile orașe să organizeze astfel de evenimente care să asigure la final de săptămână o creștere a capacității de vaccinare.

Gheorghiță a menționat că, în ultimele săptămâni, au fost deschise progresiv noi centre, noi cabinete de vaccinare, numărul acestora urmând să crească.

„Îmi doresc să creștem rata de vaccinare. Chiar mâine vom avea o întâlnire în format online cu reprezentanții asociațiilor de primari, comune, municipii, orașe pentru a optimiza procesul de vaccinare și în mediul rural, pentru a intensifica vaccinarea cu ajutorul echipelor mobile și în comunitățile din rural. (...) Dar asta înseamnă că ar trebui să avem cel puțin 80.000-100.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, ca în următoarele 60 de zile să putem atinge rata de vaccinare de peste 70% din populația adultă”, a adăugat șeful CNCAV.

În ultimele zile, cererea pentru vaccinare a crescut considerabil, mai ales după ce guvernul a anunțat restricționarea accesului în mall-uri și carantina de noapte. În ultimele zile, peste 100.000 de doze au fost administrate zilnic. 

Întrebat ce înseamnă atingerea pragului de 70% din populația adultă vaccinată, Gheorghiță a explicat: „Înseamnă că valurile următoare vor avea un impact mult mai mic. Trebuie să înțelegem că la o rată de vaccinare de peste 70% la care se va adăuga și numărul, și procentul de persoane care au trecut prin boală, practic imunitatea colectivă, imunitatea de grup va fi mult mai mare (...). Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puțin 20 de ori. Astăzi, ar fi trebuit să avem de cel puțin de 20 de ori mai puține decese decât înregistrăm, din păcate, în fiecare zi”.