În loc să transmită populației decizii ale autorităților referitoare la condițiile din spitale și măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, președintele Klaus Iohannis transmite sfaturi puerile de la înălțimea pupitrului de la Cotroceni.

Doctorii și asistentele din tot mai multe spitale cad pradă epidemiei de COVID-19, dar autoritățile ne amenință cu amenzi. Când șefi de spitale anunță că zeci de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, șeful statului se întâlnește cu miniștrii pentru a discuta „siguranța și ordinea publică”.

„Exact asta a fost tema discuției pe care tocmai am încheiat-o cu Prim-ministrul Ludovic Orban, cu Ministrul de Interne Marcel Vela, cu Ministrul Apărării Nicolae Ciucă și cu Secretarul de stat Despescu de la Interne”, ne-a informat, cu răceala obișnuită, președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la ora 14:00.

„Am discutat ce s-a făcut bun până acum, cum s-a făcut, și am pus un accent foarte clar și ferm pe ceea ce se numește impunerea legii. Este absolut necesar ca toată lumea să respecte legislația în această perioadă! Repet - asta spre protecția voastră, a fiecăruia și pentru a înlesni munca medicilor și a personalului medical”, a spus șeful statului.

Despre protecția personalului medical, mai nimic. Dar președintele ne-a asigurat că autoritățile controlează și dau amenzi.

„Foarte mulți români, majoritatea românilor, au înțeles aceste lucruri, însă ce se întâmplă cu cei care n-au înțeles sau, mai rău, nu vor să înțeleagă? Ei, aceștia vor fi amendați, pur și simplu. Legea se aplică, se impune, nu se discută. Cine nu se conformează va fi amendat”, a avertizat șeful statului.

El ne-a informat că, „de la începutul acestei situații speciale”, s-au făcut peste 800.000 de acțiuni de control, de la felul în care oamenii respectă izolarea sau carantina, la felul în care firmele respectă normele de vânzare.

„Pot să vă spun că autoritățile au lucrat foarte serios și în acest domeniu. De la începutul epidemiei, s-au dat peste 78.000 de amenzi. Deci peste 78.000 de contravenții au fost constatate de autorități”, ne-a informat Iohannis.

Și a dublat amenințarea: „legea este clară, este pentru protecția oamenilor, pentru protecția medicilor. Cine nu o respectă va fi amendat”.

Apoi Klaus Iohannis a încheiat cu sfaturile obișnuite: „Respectați normele de conduită, păstrați distanța, nu vă dați mâna, nu vă îmbrățișați! Respectați normele impuse de autorități!” și ne-a urat „multă sănătate!”.

Despre cum să echipăm medicii cu mijloace adecvate de protecție, nu saci de gunoi și măști de la Decathlon, poate ne va spune într-o altă zi.