Autoritățile locale din Spania au anunțat că vor reintroduce restricții privind petrecerile și cluburile de noapte, deoarece serviciile de asistență medicală primară trebuie să facă față unei creșteri a cazurilor de COVID-19 în rândul tinerilor.

Imagini cu mulțimi de tineri la petreceri și cluburi de noapte au fost văzute în întreaga țară, după ce localurile de noapte s-au redeschis în urma relaxării restricțiilor decisă de guvernele regionale. În rândul tinerilor spanioli, cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, rata de incidență la 14 zile este acum de aproape 500 de cazuri la suta de mii de locuitori, relatează agenția EFE, partener EURACTIV.

Federația spaniolă a antreprenorilor din domeniul divertismentului a cerut luni ca acest sector să nu fie din nou stigmatizat sau folosit ca ”țap ispășitor” pentru a motiva creșterea cazurilor noi de infectare. Asociația a arătat că ”gestionarea haotică” a restricțiilor de noapte de către Guvernul central și decizia sa de a relaxa măsurile privind activitățile recreative sunt cauzele focarului.

În Catalonia, una dintre cele mai afectate regiuni din Spania, cazurile au crescut de șapte ori în ultimele 15 zile, declanșând un al cincilea val de infectări.

Regiunea Galicia, nord-vest, a raportat, de asemenea, o creștere cu 40% a cazurilor de COVID-19 în ultimele șapte zile, iar în orașul Navarra, autoritățile au anunțat că localurile de  noapte se vor închide din nou la 1 dimineața în loc de la 3 dimineața.

Chiar dacă majoritatea cazurilor afectează persoanele în jurul vârstei de 20 de ani - care nu sunt încă vaccinate și, în general, nu prezintă simptome severe - centrele de asistență medicală primară din regiuni resimt presiunea pandemiei.

Campania de vaccinare din Spania a acordat prioritate persoanelor în vârstă, lăsând tinerii de 20 de ani neprotejați înainte de sezonul estival. Doar 1 din 10 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani a primit cel puțin o doză de vaccin, în ciuda faptului că 40% dintre spanioli au fost deja vaccinați cu ambele doze.