Premierul Ludovic Orban consideră că, dacă Parlamentul nu va încuviința prelungirea stării de alertă, riscul unui noi val de îmbolnăviri cu COVID-19 este "foarte mare".

"Eu am convingerea că reprezentanții cetățenilor din Parlamentul României vor mai reflecta. Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică. Este o decizie care trebuie luată în baza unor considerente care țin de sănătatea publică în România. Solicitarea de prelungire a stării de alertă este fundamentată de specialiști, de medici, infecționiști, epidemiologi, de specialiști în sănătate publică, pentru că starea de alertă permite autorităților, atât centrale cât și locale, să impună respectarea unui set de reguli, care nu au alt obiectiv decât protejarea sănătății și a vieții oamenilor", a spus Ludovic Orban, întrebat e se va întâmpla de la 15 iunie și care sunt riscurile, dacă nu se prelungește starea de alertă?

El a mai precizat că, din punctul de vedere al Guvernului, "prelungirea stării de alertă este o necesitate, este indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor".

"Altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val de epidemii este foarte mare, pentru că autoritățile vor fi lipsite de instrumentele, de pârghiile legale, constituționale, de care au nevoie, pentru a putea asigura respectarea regulilor", a conchis Orban