Premierul Ludovic Orban a anunțat că va prelua conducerea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. CNSSU va declara joi starea de alertă, după ce legea a fost adoptată miercuri seara în Camera Deputaților.

Făcând o evaluare a ce s-a întâmplat în ultimele două luni, decizia de instituire a stării de urgență (care se încheie astăzi) a fost una ”extrem de benefică” pentru România, ”ne-a oferit cadrul să luptăm cu toate armele împotriva acestei epidemii și ne-a permis să menținem la un nivel cât se poate de bun răspândirea acestui virus”, a declarat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

Orban susține că nu a fost nicio problemă în ceea ce privește sistemul de sănătate publică, nu a fost depășită capacitatea de tratare a persoanelor infectate, iar numărul persoanelor  persoane infectate la suta de mii de locuitori a fost mică. 

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) va declara astăzi starea de alertă și va institui ”toate măsurile de necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor”. 

”Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și ele vor fi stabilite în baza Ordonanței 21 care reglementează situațiile de urgență ... Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față în continuare provocării generate de această epidemie”, a spus Orban.

Pentru a întări autoritatea CNSSU, va fi modificată Ordonanța 21, astfel că premierul își va asuma conducerea acestui Comitet. Ludovic Orban va fi secondat de trei vicepreședinți: ministrul de interne Marcel Vela, ministrul dezvoltării Ion Ștefan și secretarul de stat Raed Arafat.

Ludovic Orban a mai precizat că va fi adoptată astăzi o ordonanță de urgență pentru a reglementa trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, în special pentru a reglementa acele măsuri care vizează drepturi ale cetățenilor, facilități acordate în perioada stării de urgență și care vor fi acordate și după intrarea în starea de alertă.

Legea care instituie starea de alertă, adoptată/ Amendamentul neconstituțional depus de PNL, respins

Mai mult pe EurActiv »