În urma concluziilor Consiliilor Europene din 10-11 decembrie 2020, respectiv 21 ianuarie 2021, statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei Europene, au adoptat orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale.

Orientările sunt menite - potrivit Comisiei Europene - să sprijine interoperabilitatea certificatelor de vaccinare, adică uniformizarea conținutului certificatelor de vaccinare, și să stabilească un set minim de date pentru fiecare certificat. 

De asemenea, orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea și integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze în cadrul rețelei eHealth, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecție a datelor și de securitate. Orientările vizează un sistem care să poată găzdui atât mijloace pe suport de hârtie, cât și mijloace digitale, asigurând flexibilitatea și compatibilitatea cu soluțiile naționale existente, precum și o protecție riguroasă a datelor cu caracter personal.

Orientările sunt rezultatul discuțiilor și reflecțiilor din cadrul rețelei de eHealth, precum și al primelor consultări cu Comitetul pentru securitate sanitară.

Orientările vizează în principal vaccinarea împotriva COVID-19, dar ar putea fi utilizate în viitor ca bază pentru dovedirea statutului în privința vaccinărilor.