Potrivit sondajului, percepția despre "moarte milostivă" este influențată semnificativ de simpatia față de un partid, iar majoritatea celor care o resping sunt în special printre susținătorii formațiunii "Mi Hazánk" (Patria Noastră) și FIDESZ-KDNP.

Majoritatea adulților din Ungaria ar fi de acord cu eutanasia activă, pe lângă eutanasia pasivă, scrie Institutul IDEA, confirmând sondajele anterioare pe un subiect similar, scrie Nepszava.

Datele cercetării au fost colectate între 31 octombrie 2023 și 16 noiembrie 2023, folosind un chestionar bazat pe rețelele sociale.

Conform acestuia s-a constatat că în chestiunea privind formele posibile ale eutanasiei, femeile de peste 30 de ani, cele mai educate, și cele care locuiesc în așezări mai mari sunt mai deschise decât media, dar pot fi percepute diferențe cu adevărat semnificative pe baza simpatiilor față de partide ale respondenților.

În timp ce majoritatea alegătorilor alianței FIDESZ-KDNP și partidului Patria Noastră se abțin de la autorizarea eutanasiei active, alegătorii marilor partide de opoziție și cei care nu sunt siguri de preferințele lor de partid o susțin de obicei.

De asemenea, este clar că eutanasia pasivă permisă în Ungaria este în concordanță cu opinia majorității societății. Ceea ce în practică înseamnă că pacienții sau tutorii lor pot refuza intervențiile și tratamentele medicale de susținere sau salvare a vieții în condiții strict controlate.

Majoritatea adulților ar prefera sau ar fi pe deplin de acord cu eutanasia activă, care nu este permisă în Ungaria, atunci când pacienții cu boli terminale sau tutorii lor pot, în condiții controlate, să folosească ajutorul unui medic pentru a le provoca moartea.

Sprijinul pentru eutanasie activă (62%) este mai scăzut decât pentru eutanasie pasivă (69%). Femeile (69%) ar susține autorizarea eutanasiei active mai mult decât bărbații (53%), iar opiniile arată, de asemenea, diferențe semnificative în funcție de vârstă. În timp ce doar o treime dintre cei sub 30 de ani ar permite eutanasierea activă, există deja o majoritate de susținători printre membrii grupelor de vârstă peste 30 de ani.

Simpatia față de partide este chiar mai decisivă în cazul eutanasiei active: În timp ce doar o treime dintre alegătorii FIDESZ-KDNP și doar un sfert dintre susținătorii partidului Patria Noastră ar oferi oportunitatea unei eutanasii active în Ungaria, acest lucru se poate spune despre marea majoritate a alegătorilor partidelor de opoziție care cel mai probabil pot depăși pragul parlamentar de 5& (DK - 81%, Momentum - 84%, Partidul Câinelui Ungar cu Două Cozi - 85%).

Aproape trei sferturi dintre adulții care nu sunt siguri de preferințele lor politice ar fi, de asemenea, de acord cu posibilitatea eutanasiei active în Ungaria în condiții controlate.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA