Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel a fost înlocuit din funcția de președinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19, a anunțat joi Ministerul Sănătății.

Ministrul Nelu Tătaru a spus că Streinu-Cercel nu mai este nici membru al comisiei.

„Domnul profesor Streinu-Cercel era membru al Comisiei speciale anti-COVID, era chiar președinte. Noi avem discuții, sunt propuneri, chiar și aceste propuneri le gândim, dar n-am putut să fiu de acord cu dânsul. (...) Gândim și oportunități, protejăm persoanele vârstnice, dar nu am putut fi de acord. Apariția acelui plan de vacanță nu a făcut decât să extrapoleze anumite gândiri. De altfel, decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al acestei comisii, i-am comunicat și dânsului acest lucru", a spus Tătaru, joi, la Timișoara, potrivit Agerpres.

În locul lui Adrian Streinu-Cercel, a fost numită Adriana Pistol, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban a salutat înlocuirea lui Streinu-Cercel, spunând că aceasta a venit totuși puțin cam târziu.

„Salut decizia cu demiterea lui Cercel. Pe de altă parte, a durat cam mult. Putem să ne mișcăm un pic cam repede, mai ales după grozăviile...”, a spus Orban.

Adrian Streinu-Cercel a prezentat presei, în minivacanța de Paște, un plan propriu cu măsuri de combatere a răspândirii COVID-19 după expirarea stării de urgență, intitulat "Programul VACANȚA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19", printre măsurile prevăzute fiind și izolarea la domiciliu pentru 3 luni a persoanelor de peste 65 de ani și chiar extragerea din familii a acelor bătrâni care locuiesc cu membri de familie mai tineri și cazarea lor la hoteluri rechiziționate de stat.

Declarațiile au provocat reacții puternice în societate și acuzații serioase de discriminare, astfel că atât ministrul sănătății, cât și premierul și președintele Klaus Iohannis au fost nevoiți să precizeze că nu se vor impune restricții speciale vârstnicilor și nici izolarea acestora.

Însă oponenții politici ai guvernului PNL nu au ezitat să reacționeze la vestea demiterii lui Adrian Streinu-Cercel. 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că propunerea de menținere în carantină a persoanelor de peste 65 de ani a fost o „minciună confecționată” și că specialiștii trebuie susținuți și ascultați, nu duși în „malaxorul politic”.

„Prin răzbunare nu se va inventa vaccinul anti-covid! Și nici nu se va limita răspândirea virusului. Într-o vreme în care toți specialiștii trebuie să fie ascultați și susținuți (nu avem așa mulți!), ne răfuim cu ei și îi ducem în malaxorul politic. Suntem normali (la cap)? Nu putem îngropa securea războiului politic dement măcar cât suferă toată țara, toată planeta?”, a scris Firea pe Facebook.

Ea nu consideră că șeful spitalului Matei Balș a greșit. „Și, în fond, cu ce a greșit? S-a dovedit a fi o minciună confecționată cea despre carantinarea tuturor persoanelor de peste 65 de ani la hotel. Documentul din februarie se referea la seniorii care nu au familie și prieteni care să-i aprovizioneze cu medicamente și alimente”, a mai scris edilul, care a anunțat în urmă cu câteva săptămâni un proiect de testare a cetățenilor Bucureștiului, împreună cu Streinu-Cercel. 

„În privința proiectului privind testarea pe scară largă a cetățenilor, unde e vina? Toate țările aplică, deja, astfel de soluții medicale. Sunt utile, necesare, chiar vitale. Aș fi ieșit în apărarea oricărui medic nedreptățit. Sunt curioasă câți vor reacționa la această situație fără nicio logică”, a adăugat primarul general.

Și șeful PSD consideră că demiterea lui Streinu-Cercel este o răzbunare care nu își avea loc în actualul context. „În locul domnului ministru Tătaru, m-aș ocupa de urgențele românilor și ale României - spitalele, nu să schimb sau să am vendete personale cu anumiți specialiști”, a spus Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.