Serviciul de Telecomunicații Speciale susține că aplicațiile dezvoltate pentru autoritățile medicale pentru raportarea deceselor de coronavirus centralizează datele cu „acuratețe maximă”, iar ulterior acestea nu mai pot fi modificate, scrie News.ro.

Reprezentanții STS au transmis sâmbătă că aplicația Corona Forms a fost dezvoltată la cererea autorităților, iar aplicația centralizează, „cu acuratețe maximă”, date referitoare la teste, persoane confirmate și decese.

Fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu a spus, în prima sa ieșire publică după demitere, că „există indicii” că decesele COVID-19 nu sunt raportate corect și că numărul ar fi mai mare decât în realitate. „Există indicii că sunt diferențe între decesele raportate, mai puține decese. Vorbim despre o statistică și o metodologie care trebuie schimbată”, a spus fostul ministru, care i-a cerut premierului să revadă metodologia de raportare.

În replică, STS spune că, în aplicație, fiecare deces primește un cod unic, care nu poate fi modificat odată introdus. În plus, STS precizează că datele prezentate zilnic de către Grupul de Comunicare Strategică sunt cele extrase din Corona Forms.

„Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a dezvoltat și a pus la dispoziția autorităților medicale cele două aplicații informatice, Corona Forms și Alerte MS, la cererea și pe baza cerințelor operaționale formulate de acestea. Corona Forms este aplicația care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanele confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19. Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele NU MAI POT FI MODIFICATE. Datele oficiale prezentate de autorități, public, prin informările zilnice din bilanț, sunt cele extrase din Corona Forms”, a transmis STS.

Instituția precizează că datele sunt introduse în Corona Forms de spitale, laboratoare și direcțiile de sănătate publică și sunt disponibile autorităților medicale.

„În ceea ce privește înregistrarea deceselor, pe baza datelor medicale obținute de la unitățile spitalicești, direcțiile de sănătate publică analizează și validează fiecare pacient în Corona Forms, ținând cont și de detaliile medicale ale acestora”, a mai transmis STS.

În plus, STS face precizări despre aplicația Alerte MS, notează News.ro.

„Alerte MS este aplicația care generează statistici în conformitate cu cerințele stabilite de MS. În această platformă, datele numerice sunt introduse de spitale și laboratoare.

STS nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date. Datele sunt proprietatea exclusivă a beneficiarului aplicațiilor – Ministerul Sănătății (MS). Accesul instituțiilor publice în aplicația Corona Forms se realizează potrivit Ordinului MS nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare. Utilizatorii pot accesa datele din cadrul platformei pe bază de roluri și drepturi de acces acordate de către beneficiarul sistemului informatic – MS”, a mai transmis STS.

Instituția precizează că pune la dispoziția autorităților medicale servicii IT&C, în conformitate cu cerințele operaționale stabilite de acestea. 

Și fostul ministru Nelu Tăraru a declarat că platforma Corona Forms lansată anul trecut cuprinde datele introduse de toți specialiștii din domeniul sanitar, iar raportarea deceselor se face cu CNP-ul fiecărei persoane, boala de care a suferit și comorbiditățile.

Dircțiile de Sănătate Publică fac evaluările finale și raportează cauzele deceselor, după realizarea tuturor etapelor din anchetele epidemiologice. Tătaru consideră că a lua în calcul doar datele statistice, numărul de decese raportate într-un județ, „este cea mai mare greșeală”.