SUA au cumpărat aproape toate stocurile pentru următoarele trei luni de Remdesivir, unul dintre cele două medicamente care s-au dovedit eficiente împotriva COVID-19, relatează The Guardian.

Remdesivir e primul medicament aprobat de autoritățile din SUA și Europa pentru a trata COVID-19. Produs de compania americană Gilead, medicamentul și-a dovedit eficiența în recuperarea mai rapidă a pacienților.

Primele 140.000 de doze au fost deja consumate în cadrul studiilor medicale din întreaga lume.

Administrația Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producția Gilead pentru iulie și 90% din august și septembrie.

”Președintele Trump a încheiat o afacere extraordinară pentru a asigura americanilor acces la primul tratament autorizat pentru COVID-19”, a declarat secretarul american pentru sănătate, Alex Azar. 

Gilead a stabilit prețul pentru o doză către companiile guvernamentale din țările dezvoltate: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari, estimează compania.

Experții nu privesc cu ochi buni inițiativa SUA, temându-se că ar proceda la fel în cazul unui vaccin.

În luna martie, Welt am Sonntag a scris că Donald Trump ar fi oferit companiei germane CureVac un miliard de dolari pentru a asigura orice viitor vaccin "exclusiv pentru SUA".

Autoritățile de la Washington au negat, dar, între timp, Guvernul german a devenit acționar al companiei cu sediul la Tübingen.