Rezultatele testelor sosite luni arată că alte 25 de cadre medicale de la Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava au virusul COVID-19. În total, 52 de cadre medicale din spital sunt infectate.

Dintre noile cazuri confirmate cele mai multe sunt de la Secția de Cardiologie, mai exact șapte persoane. La Medicina Internă sunt cinci cazuri, în timp ce la Boli Infecțioase și Gastro sunt câte trei cazuri de îmbolnăvire. Celelalte cadre medicale diagnosticate cu COVID-19 sunt de la Dializă, Neorologie, ORL, UPU și ATI, informează Monitorul de Suceava.

În afara acestor cadre medicale pentru care a fost confirmată infectarea cu noul coronavirus mai sunt și alți medici și asistenți medicali în autoizolare după ce au venit în contact cu colegi sau alți pacienți bolnavi.

Până la apariția acestor 25 de cazuri noi, Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a transmis luni dimineață o informare prin care anunța care au fost măsurile luate de unitatea medicală pentru siguranța angajaților și a pacienților. La acea oră erau confirmate 27 de cazuri, 18 medici și 9 asistenți medicali.

”Precizăm că, de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în România, spitalul nostru a făcut toate eforturile și a luat toate măsurile care au fost posibile pentru pregătirea unității medicale față de cazurile de infectare cu noul coronavirus: intervenții de ordin investițional în secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie,  pregătirea spațiului pentru linia de analiză  a probelor, achiziția echipamentelor și a materialelor necesare secțiilor pentru a fi protejate în fața virusului, în condițiile de dificultăți majore create de furnizorii care se aprovizionau din China”, se arată în comunicatul semnat de Comitetul Director al spitalului.

”Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât și cu o criză mondială în ceea ce privește echipamentele de protecție, situație care nu este specifică Spitalului Județean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijență din partea noastră, am făcut tot ce am putut și am achiziționat toate materialele de protecție pe care le-am găsit pe piață. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluții, în condiții de resurse limitate”, se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat în Ministerul sănătății Nelu Tătaru a precizat că spitalul va fi închis și toți medicii vor fi puși în izolare. Unitatea va fi dezinfectată în 48 de ore, iar apoi va fi folosit exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus. Pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă.