Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, după reuniunea virtuală a Consiliului European, că va dura circa trei luni pentru a crea un certificat unic de vaccinare COVID-19. Asta nu înseamnă că doar cei vaccinați vor putea călători.

Summitul virtual care continuă și vineri are pe agendă chestiuni legate de criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19.

Unul dintre cele mai controversate subiecte este certificatul digital de vaccinare. Statele membre din sud, în special Grecia, Spania și Italia - care depind în mare măsură de turism - consideră că o astfel de schemă ar putea facilita călătoriile cu avionul. Ele speră să evite astfel repetarea sezonului estival dezastruos de anul trecut, notează Deutsche Welle.

Țările din nord au fost mai reticente, pe fondul îngrijorărilor legate de discriminare. Totodată, ele au atras atenția că persoanele vaccinate pot transmite în continuare virusul.

În cadrul unei conferințe de presă organizată joi noaptea, cancelarul german, Angela Merkel, a susținut că a existat un consens privind certificatele de vaccinare, dar nu a oferit detalii. 

”Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat cancelarul german, adăugând că certificatele ar putea fi disponibile până în vară, deoarece e nevoie de trei luni pentru a crea un cadru tehnic.

Ea a subliniat faptul că instituirea unui astfel de certificat "nu înseamnă că doar cei care au un pașaport de vaccinare pot călători”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a referit la ”permisele verzi” emise de Israel persoanelor care s-au vaccinat, punând, totodată, accentul pe importanța menținerii funcționalității pieței unice.  

Deocamdată nu există unanimitate privind tipul de card. Von der Leyen a precizat că Executivul de la Bruxelles caută ”o soluție de interoperabilitate între țări”.

Ea a mai spus că statele membre trebuie ”să acționeze rapid”, pentru ca sistemul să poată fi implementat până în toamnă.