Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi că se va lua în calcul eliminarea obligativității purtării măștilor atunci când transmiterea comunitară a noului coronavirus va fi aproape inexistentă.

”Deocamdată avem obligatorii măștile în spațiile închise, în transportul în comun și la locurile de muncă, cu câteva excepții. În momentul în care la nivel național vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă sau subliminală, când nu vom mai avea focare în unități spitalicești, în unitățile de îngrijire pentru bătrâni, atunci ne gândim să nu mai fie obligatorii măștile. Până atunci este o minimă măsură de prevenție. Gândiți-vă că principala cauză sau principalul fel de transmitere este cel aerogen, încă se menține. Cât timp suntem apropiați în spațiile închise, ne gândim să rămână aceste măști", a declarat Nelu Tătaru, întrebat când se va putea renunța la măști.

"Orizontul de timp ni-l va da evoluția, numărul de cazuri noi, numărul de cazuri din terapie intensivă, numărul de cazuri care se adresează unităților de primiri urgențe. În măsura în care aceste cazuri vor scădea și vom vedea că vor rămâne cazuri noi într-o comunitate care poate fi izolată sau în anumite focare, cum sunt spitalele sau cum sunt căminele de bătrâni, atunci putem să ne gândim și la eliminarea acestor măști", a mai spus ministrul sănătății.

Nelu Tătaru a precizat că licitația privind achiziționarea de măști pentru populație e în curs.