Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, afirmă că un pacient confirmat cu coronavirus care refuză internarea trebuie să fie gestionat de medicul de familie, iar acesta trebuie să îi acorde concediu medical.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a fost întrebat miercuri, la Constanța, dacă își pot lua concediu medical cei care stau în izolare, spunându-i-se că la Câmpina a fost un caz când medicul de familie a spus unui pacient confirmat că nu îi poate da concediu medical pentru că a refuzat internarea în spital, relatează News.ro.

”Nu mai putem condiționa această internare în acest moment. Dacă acel pacient respectă acea izolare la domiciliu, el s-a prezentat undeva, având un test pozitiv, a fost evaluat, a refuzat o internare, i s-au făcut niște recomandări, respectă acele recomandări, este luat în primire de medicul de familie și acest medic de familie trebuie să-i acorde acele zile de concediu”, a spus Nelu Tătaru.

El a menționat că, dacă acelui pacient nu i s-a acordat concediu medical, el trebuie să facă o sesizare la Direcția de Sănătate Publică, iar acel caz va fi cercetat.

Pe de altă parte, președintele Asociației Medicilor de Familie din București și Ilfov susține că, urmare a deciziei Curții Constituționale, bolnavii de COVID-19 nu pot primi concediu medical.

"Când ești bolnav, primești un cod. Dacă ești contact cu o persoană bolnavă, atunci primești alt cod. Codul de autoizolare nu mai poate fi folosit pentru că acest ordin nu mai este în vigoare. Important este ca toți cei aflați în această situație să nu intre în panică, pentru că nu vor rămâne cu această perioadă neacoperită. În momentul acesta nu se pot da concedii medicale, dar lucrurile se vor reglementa, sper, după ce și acest ordin care va intra în Parlament va fi publicat în Monitorul Oficial”, a declarat la Europa FM Sandra Alexiu.