Municipiul Timișoara și patru comune periurbane vor intra în carantină, de la miezul nopții de duminică spre luni, din cauza ratei mari de infectare cu SARS-CoV-2.

În județul Timiș, rata de infectare cu COVID-19 este 5,48 de cazuri la o mie de locuitori, în timp ce la Timișoara este de 7,49 cazuri la o mie de locuitori.

Potrivit Prefecturii Timiș, după analiza atentă a tuturor datelor primite din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș și a specialiștilor în cadrul CJSU Timiș, s-a decis instituirea carantinei începând cu data de 8 martie, ora 00,00, pe raza municipiului Timișoara și a comunelor Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița, pentru o perioadă de 14 zile, transmite Agerpres.

Se vor aplica o serie de măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zona menționată sau doar o tranzitează. Aceste măsuri au ca scop prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform deciziei luate, sâmbătă, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Timiș, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00,00 în perimetrul vizat este strict interzisă intrarea/ieșirea în/din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

Circulația și staționarea persoanelor în spațiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

Totodată, în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de șase persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 20,00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care pot avea program nonstop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică.

În cazul centrelor comerciale și parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 metri pătrați de persoană, cu respectarea normelor de distanțare.

„Având în vedere situația deosebit de gravă prin care trece acum sistemul local de sănătate, facem apel la populație să respecte cu strictețe noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate să înceapă să scadă”, a transmis CJSU Timiș.