Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch (RKI), descrie o situație dramatică în Germania: în 110 districte incidența este de peste 500 (calculată la 7 zile) și multe spitale sunt la limită.

Ministrul sănătății, Jens Spahn, a vorbit despre o „urgență națională” și a anunțat că ar putea fi obligatorie vaccinarea pentru anumite categorii profesionale.

Șeful RKI, Lothar Wieler, și ministrul sănătății, Jens Spahn (CDU), trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea rapidă a cazurilor noi de infectare cu Sars-CoV-2. ”Situația este gravă ... Incidența s-a mărit de cinci ori în patru săptămâni. Vedem, din păcate, valori ridicate și la în rata mortalității”, a declarat vineri Spahn, într-o o conferință de presă. 

”Suntem situație de urgență națională”, a spus Spahn, adăugând că e nevoie de vaccinare, de testare și, mai ales, de reducerea contactelor. Numai cu vaccinare și booster, nu va putea fi ”spart” valul. 

Cuvinte dure a rostit și șeful Institutului Robert Koch. ”Toată Germania e un mare focar”, a spus vineri Lothar Wieler. 110 districye au o incidență de peste 500 (12 districte au chiar o incidență de peste 1.000 - calculată la 7 zile). În prezent se estimează că există o jumătate de milion de cazuri de COVID-19. În cazul copiilor între 5 și 14 ani incidența este de peste 700, notează Welt Online.

Wieler susține că multe spitale sunt la limită. El a cerut protejarea bătrânilor și a copiilor, pledând pentru vaccinare. 

Regula 2G (vaccinați sau trecuți prin boală) la nivel federal - stabilită joi de către autoritățile de la Berlin și reprezentanții landurilor - nu este suficientă. El a făcut apel, din nou, la anularea evenimentelor majore, închiderea localurilor prost ventilate, precum cluburile și barurile, și reducerea contactelor private. Oamenii ar trebui ”să stea acasă dacă este posibil” și să nu se mai întâlnească cu prea mulți prieteni.

Joi, Wieler declarase că germanii ar putea avea ”un Crăciun foarte prost” cu circa 52.000 de infectări pe zi și 400 de decese.

Potrivit lui Spahn, Ministerul sănătății va elabora o lege prin care să introducă vaccinarea obligatorie pentru cei din sistemul medical și de asistență medicală. Pe de altă parte, Jens Spahn este sceptic cu privire la ivaccinarea obligatorie pentru toată lumea. 

În Europa, doar Austria a anunțat vaccinarea obligatorie, din februarie anul viitor, dar trebuie stabilit cadrul legal.

Bundestag a aprobat joi - urmat vineri de Bundesrat - noi reglementări pentru a combate pandemia, pe fondul unei creșteri alarmante a cazurilor noi de infectare.