Toate restricțiile vor fi ridicate din 9 martie, când încetează starea de alertă, dar Ministerul Sănătății face totuși câteva recomandări în contextul epidemiei de COVID-19, precizând că acestea nu sunt obligatorii.

Guvernul a decis să nu mai prelungească starea de alertă, care expiră marți, 8 martie, la miezul nopții. 

„Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația ca restricțiile impuse în perioada pandemiei să fie ridicate... Am făcut o serie de propuneri privind ridicarea etapizată. Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă am ajuns într-o situație nouă - restricțiile sunt ridicate”, a spus marți ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Utilizarea măștii de protecție atât în spațiile exterioare, cât și în cele interioare nu va mai fi obligatorie și nu vor mai exista limite privind accesul și orarul în diversele spații publice - spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice. Cu alte cuvinte, certificatul verde nu va mai fi cerut pentru accesul al cinema, restaurant sau mall, dar el nu va mai fi necesar nici la intrarea în țară. 

Rafila a precizat, că la intrarea în țară nu se va mai solicita nici formularul de localizare a călătorilor (PLF).

România se află încă într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului - cu peste 5.000 de cazuri pe zi - ceea ce înseamnă că, deși restricțiile nu mai sunt obligatorii, respectarea unor măsuri de protecție este recomandată în continuare, a menționat ministrul.

Printre măsurile recomandate de Ministerul Sănătății, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii, se numără: purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise; în general, evitarea spațiilor aglomerate; spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic; testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament. În acest context, ministrukl a spus că izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată.