Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, propune trei scenarii pentru reluarea activităților culturale afectate de pandemia de Sars-CoV-2.

Autoritățile lucrează la trei scenarii pentru reluarea activităților culturale în spații închise, care vor fi aplicate în funcție de evoluția epidemiologică de la nivelul fiecărui județ.

”Măsurile de relaxare pentru cinematografe și săli de spectacol le avem pregătite încă de la începutul stării de alertă și au fost realizate împreună cu reprezentanții sectoarelor cultural-creative, însă evoluția nefavorabilă a pandemiei ne-a ținut pe loc. Luând în considerare sfaturile specialiștilor în epidemiologie și analizând situația din alte state care au implementat măsurile, am așteptat până la momentul oportun pentru a face acest demers, astfel încât să nu fie periclitată sănătatea românilor și ca sistemul de sănătate publică să fie pregătit”, a scris marți seara, pe Facebook, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.

Condițiile în care se vor putea relua activitățile culturale sunt analizate săptămâna aceasta, iar după 15 septembrie ar putea să fie permisă reluarea acestora.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se reunește miercuri pentru a dezbate ordinul comun privind regulile de protecție sanitară pe timpul campaniei electorale, dar și măsurile referitoare la redeschiderea teatrelor, cinematografelor și restaurantelor.

Printre altele, autoritățile analizează scenariile din alte state, cum ar fi Germania.

Potrivit ministrului culturii vor fi propuse trei scenarii:

a) redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile; 

b) redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile, întrucât familiile vor putea sta împreună și grupuri până la 3 persoane;

c) menținerea interdicțiilor pentru evenimentele culturale în spații închise și pentru cinematografe.

”Ne dorim ca Românii să se bucure de toate produsele culturale existente, însă fără a face rabat la sănătate. Vedem cazul Spaniei, care a deschis prea devreme sălile de cinematograf și care au avut o creștere imprevizibilă a numărului de cazuri, ceea ce a forțat autoritățile să sisteze activitățile din spații închise”, a precizat Bogdan Gheorghiu.