Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat sâmbătă că Uniunea Europeană (UE) a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer, pentru achiziția a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, informează AFP și dpa.

"Comisia tocmai a aprobat un contract pentru 900 de milioane de doze ferm (+ 900 de milioane de doze opțional) cu BioNTech și Pfizer", a anunțat într-un tweet Ursula von der Leyen. "Vor urma alte contracte și alte tehnologii de vaccinuri", a adăugat ea.

Aceste noi livrări, prevăzute să aibă loc începând din acest an și până în 2023, vor permite inclusiv adaptarea la noi tulpini de coronavirus, dar și vaccinarea copiilor și adolescenților.

"Vaccinarea avansează bine" în Europa, "acum pregătim noua etapă a răspunsului nostru" la pandemie, a explicat șefa executivului european.

Contractul anunțat sâmbătă este al treilea încheiat între UE și alianța germano-americană.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state-membre ale UE, a semnat un prim contract cu BioNTech/Pfizer pentru un total de 300 de milioane de doze (dintre care 100 milioane opționale). Bruxellesul a încheiat un al doilea contract pe 8 ianuarie, tot pentru 300 de milioane de doze (100 milioane opționale).

În total, UE a primit în primul trimestru 67 de milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer și așteaptă 250 de milioane în cursul celui de-al doilea trimestru. Circa 280 de milioane de doze ar urma să ajungă în a doua jumătate a anului.

UE mizează în special pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer și de la compania americană Moderna, tehnologie considerată mai eficace împotriva variantelor "sud-africană" și "braziliană" a noului tip de coronavirus.