Uniunea Europeană a ajuns la o înțelegere cu producătorul anglo-suedez AstraZeneca pentru a finaliza livrările de vaccinuri către statele membre conform Acordului de cumpărare anticipată încheiat la 27 august 2020.

Acordul va pune capăt, de asemenea, și litigiilor aflate în derulare în fața Curții din Bruxelles.

Potrivit comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, acordul de soluționare garantează livrarea celor 200 de milioane de doze de vaccin COVID-19 de către AstraZeneca către UE. Chiar dacă UE nu mai duce lipsă de vaccinuri, iar 79% din populația adultă a blocului european a fost deja vaccinată complet, disponibilitatea continuă a vaccinurilor, inclusiv a AstraZeneca, rămâne crucială, susține Kyriakides. „Scopul este de a împărți cel puțin 200 de milioane de doze de vaccinuri prin COVAX cu țările cu venituri mici și medii până la sfârșitul acestui an”, a spus ea.

Acordul de soluționare prevede angajamentul ferm al AstraZeneca de a livra, pe lângă cele aproximativ 100 de milioane de doze livrate până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, 135 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2021 (60 de milioane de doze până la sfârșitul Q3 și 75 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului IV) și dozele rămase (65 de milioane) până la sfârșitul lunii martie 2022. Aceasta va aduce numărul total de doze livrate la 300 de milioane de doze, în conformitate cu contractul.

Statelor membre li se vor furniza programe regulate de livrare și se vor aplica rabaturi limitate în cazul oricăror doze întârziate, a precizat Comisia Europeană.