Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă autorizarea condiționată a vaccinului anti-COVID produs de Janssen Pharmaceuticals, o divizie a grupului Johnson & Johnson.

UPDATE: Comisia Europeană a autorizat condiționat joi vaccinul produs de grupul Johnson & Johnson, după recomandarea EMA.

În baza acestei autorizări, Janssen va putea livra 200 de milioane de doze începând din al doilea trimestru ala acestui an. Contractul semnat în octombrie de Comisia Europeană cu producătorul de medicamente prevede posibilitatea achiziției a încă 200 de milioane de doze. 

Spre deosebire de celelalte trei vaccinuri folosite deja în UE - cele fabricate de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford - vaccinul Janssen este administrat într-o singură doză.

Rezultatele unui studiu clinic care a implicat persoane din Statele Unite, Africa de Sud și țările din America Latină au constatat că vaccinul COVID-19 Janssen a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani, a constatat EMA. Acest studiu a implicat peste 44.000 de persoane. Jumătate au primit o singură doză de vaccin și jumătate au primit placebo (o injecție inactivă). Oamenii nu știau dacă li s-a administrat vaccinul COVID-19 Janssen sau placebo.

Studiul a constatat o reducere cu 67% a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19 după două săptămâni la persoanele care au primit vaccinul COVID-19 Janssen (116 cazuri din 19.630 de persoane) comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 de persoane). Aceasta înseamnă că vaccinul a avut o eficacitate de 67%.

Comisia Europeană va urmări rapid procesul de luare a deciziilor pentru acordarea unei decizii cu privire la autorizația condiționată de introducere pe piață a vaccinului COVID-19 Janssen, permițând lansarea programelor de vaccinare în întreaga UE.

Vaccinul COVID-19 Janssen este alcătuit dintr-un alt virus (un adenovirus) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină a virusului SARS-CoV-2 de care are nevoie pentru a intra în celulele corpului.

Adenovirusul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Celulele pot folosi apoi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina spike ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o viza.

Mai târziu, dacă persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar al persoanei vaccinate va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi gata să apere organismul împotriva acestuia.

Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli, arată EMA.