După ce SUA au propus suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID pentru a accelera campanie de vaccinare la nivel mondial, UE spune că e gata să discute o propunere concretă în acest sens, dar problema e în altă parte.

„În ceea ce privește problema proprietății intelectuale, nu credem că pe termen scurt aceasta poate fi o soluție magică, însă considerăm că trebuie să fim pregătiți să dezbatem acest subiect imediat ce propuneri concrete vor fi puse pe masă”, a spus sâmbătă, președintele Consiliului European, Charles Michel, la Porto, înainte de deschiderea reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din UE, transmite Agerpres.

De altfel, liderii europeni și-au exprimat vineri scepticismul față de propunerea SUA ce vizează să accelereze distribuirea de vaccinuri pe plan global, permițându-le tuturor țărilor să acceadă la secrete de producție.

UE estimează că producția și exportul de vaccinuri de la fabricile existente sunt cel mai bun mijloc pentru a răspunde rapid cererii mondiale, subliniind că este singura democrație care exportă în masă vaccinuri.

„Credem că trebuie încurajați toți partenerii noștri să faciliteze exporturile, pentru a face în așa fel încât să existe cât mai multe doze care să poată fi mobilizate peste tot în lume”, a spus Charles Michel, într-o aluzie la britanici și la americani, care au ales să-și rezerve producția populațiilor lor.

Statele Unite au anunțat miercuri că sunt în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, într-un moment în care țările sărace duc o gravă lipsă.

Dar administrația americană nu a spus nimic despre interdicția de a exporta materiale esențiale pentru producția de vaccinuri, iar europenii suspectează că suspendarea brevetelor avansată de administrația Biden ar fi doar o lovitură de imagine.

De altfel, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a cerut SUA să exporte mai mult din vaccinurile fabricate pe teritoriul american, în loc să blocheze toată producția pentru uz intern. „Invităm pe toți cei care s eimplică în dezbaterea privind suspendarea drepturilor (de proprietate intelectuală) să ni se alăture și în angajamentul de a exporta o parte mai mare din ce se produce în respectiva regiune”, a spus vineri von der Leyen, potrivit Euronews.

Totuși, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat „decizia istorică” a Statelor Unite de a sprijini ridicarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, ceea ce în opinia unora ar permite să se pună capăt penuriei.

De cealaltă parte, președintele francez Emmanuel Macron a spus că soluția propusă de președintele american va funcționa pe termen lung, dar nu va rezolva criza din prezent. Macron a spus de mai multe ori că dezbaterea pe acest subiect nu trebuie axată pe proprietatea intelectuală, ci pe „transferul de tehnologie și mobilizarea capacităților de producție”.