Statele UE vor fi ajutate să combată coronavirusul în zonele fierbinți cu patru milioane de doze suplimentare de vaccin BioNTech-Pfizer care urmează să fie livrate în această lună, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

„Pentru a combate variantele agresive ale virusului și pentru a îmbunătăți situația din zonele fierbinți sunt necesare acțiuni rapide și decisive. Sunt încântată să anunț astăzi un acord cu BioNTech-Pfizer, în urma căruia se vor oferi statelor membre patru milioane de doze de vaccin înainte de sfârșitul lunii martie, care vor fi livrate în plus față de dozele planificate până în prezent”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ea a explicat că acordul va ajuta statele membre în eforturile lor de a menține sub control răspândirea noilor variante ale coronavirusului.

„Prin utilizarea lor țintită acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, în special în regiunile de frontieră, aceste doze vor contribui, de asemenea, la asigurarea sau restabilirea liberei circulații a bunurilor și a persoanelor. Acestea sunt elemente esențiale pentru funcționarea sistemelor de sănătate și a pieței unice”, a adăugat von der Leyen.

Comisia este preocupată de înmulțirea zonelor fierbinți de COVID-19 din întreaga UE, care apar, în particular, din cauza răspândirii unor noi variante, mai contagioase ale virusului. În regiuni precum Tirolul din Austria, Nisa și Moselle din Franța, Bolzano din Italia și unele părți din Bavaria și Saxonia din Germania, dar și în regiuni din multe alte state membre, s-au înregistrat creșteri abrupte ale numărului infecțiilor și al spitalizărilor în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat statele membre să adopte măsuri stricte și, în anumite cazuri, chiar să impună noi controale la frontieră, amintește Comisia.

Vaccinul BioNTech-Pfizer s-a dovedit a fi foarte eficace împotriva tuturor variantelor cunoscute în prezent ale virusului care cauzează COVID-19, astfel că, pentru a sprijini statele membre în eforturile lor de a răspunde acestor evoluții, Comisia a negociat cu BioNTech-Pfizer posibilitatea ca statele membre să comande doze suplimentare de vaccin. Creșterea livrărilor de doze în luna martie este rezultatul sporirii cu succes a capacităților de producție din Europa, care a fost finalizată până la jumătatea lunii februarie, mai spune Executivul comunitar.