Comisia va cofinanța o cerere de propuneri lansată de Coaliția pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii pentru a sprijini dezvoltarea rapidă de vaccinuri împotriva COVID-19.

Sprijinul UE, în valoare de 100 de milioane de euro, face parte din angajamentul Comisiei de a investi un miliard de euro din Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare. Cercetarea și inovarea sunt necesare urgent pentru a dezvolta teste de diagnosticare, tratamente, vaccinuri și alte instrumente de prevenire care să combată răspândirea coronavirusului.

Ca răspuns la pandemia de coronavirus, CEPI, un parteneriat global creat în 2017 în scopul dezvoltării de vaccinuri menite să prevină apariția unor epidemii viitoare, acționează în sensul creării rapide a unui portofoliu vast cuprinzând cele mai avansate vaccinuri potențiale împotriva coronavirusului, asigurând faptul că acestea sunt gata de producție la scară largă, în colaborare cu partenerii din industrie.

Prin sprijinul acordat CEPI în cadrul programului Orizont 2020 se vor finanța activități de cercetare și inovare, dar nu și fabricarea de vaccinuri.

În cadrul inițiativei privind răspunsul mondial la coronavirus condusă de președinta CE, Ursula von den Leyen, s-au promis până în prezent 15,9 miliarde de euro pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva răspândirii coronavirusului și pentru redresare la nivel mondial.