„Uniunea Europeană este alături de România în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19”, a transmis Janez Lenarčič, comisar european pentru gestionarea crizelor.

„Prin intermediul Mecanismului său de protecție civilă, UE trimite 250 de concentratoare de oxigen pentru a trata pacienții cu simptome acute”, a menționat comisarul european.

Potrivit acestuia, 200 de dispozitive provin din rezerva #rescEU din Țările de Jos, în timp ce 50 de dispozitive provin din Polonia.

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță menționează că și mai multe resurse și mai mult sprijin sunt disponibile României prin Mecanismul European de Protecție Civilă (UCPM) și programul RescEU.

El a precizat că pachetul de sprijin de urgență pentru România conține sprijin bilateral direct din Germania, Franța, Ungaria, Grecia - Personal medical și paturi precum și preluarea de pacienți, în timp ce Germania oferă 12.700 de medicamente diferite, similare cu Tocilizumab.

La începutul acestei săptămâni, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că autoritățile din România vor activa Mecanismul de protecție civilă al UE în vederea achiziționării medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de COVID-19, fiind analizată și posibilitatea solicitării de ajutor european pentru echipamente de furnizare a oxigenului.

„Să suplimentăm ce avem și ce achiziționăm pentru a facilita creșterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen”, a precizat Arafat.

Vineri, Arafat a anunțat că există discuții cu Ungaria pentru transferul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 aflați în stare gravă în facilități aflate în zona transfrontalieră.