Începând de astăzi, 1 februarie, intră în vigoare norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară. În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare.

Măsura este obligatorie pentru toate statele membre, fiind aplicată doar pentru călătoriile intra-comunitare. Fiecare stat va decide cum folosește certificatul digital pe plan intern.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare. Statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

Luni, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că și România se va alinia „în curând” regulilor europene.

"Cred că deja lumea este informată că de mâine intră o regulă - cei care au a doua doză făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaște certificatul lor decât dacă fac cea de a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat și în România în curând. În acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect, să intre în concordanță cu regulile europene", a declarat Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Decizia la nivel european ”reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a precizat luni comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Carantină mai scurtă pentru nevaccinații care vin în România și se renunță la lista țărilor cu risc

Mai mult pe EurActiv »