Vaccinurile împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au ajuns în peste 150 de țări, de pe toate continentele, a declarat luni Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Am atins un reper important în furnizarea de vaccinuri COVID-19 către lume. Uniunea Europeană a exportat peste un miliard de doze de vaccin în întreaga lume, în ultimele zece luni. Vaccinurile produse în UE au fost expediate în peste 150 de țări de pe toate continentele - din Japonia în Turcia, din Marea Britanie în Noua Zeelandă, din Africa de Sud în Brazilia”, a declarat Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de vaccinuri COVID-19 și, important de subliniat, a început exportul de vaccinuri chiar de la startul campaniei globale în decembrie 2020, în timp ce alți producători majori precum Statele Unite au restricționat exporturile mai multe luni.

Pe de altă parte, este de notat și faptul că marea majoritate a vaccinurilor exportate de UE au ajuns în țările dezvoltate și doar o mică parte către statele sărace. Din cele peste un miliard de doze exportate, doar aproximativ 87 de milioane de doze au fost donate către țările cu venituri mici și medii prin COVAX.

Însă Ursula von der Leyen promite că acest lucru se va schimba, dat fiind că UE va dona în următoarele luni cel puțin 500 de milioane de doze către cele mai vulnerabile țări.

„În paralel, UE a permis vaccinarea cetățenilor noștri. Și peste 75% dintre adulții din UE sunt acum complet vaccinați”, susține von der Leyen, subliniind că Uniunea a împărțit vaccinurile în mod echitabil cu restul lumii.

„Am exportat cât am distribuit cetățenilor UE”, a spus ea, explicând că fiecare al doilea vaccin produs în Europa este exportat.