Șeful Comitetului Național de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a afirmat sâmbătă că, în momentul de față, sunt foarte puține contraindicații legate de vaccinare.

"Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticență este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicația de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de față, sunt foarte puține contraindicații legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea și informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătății lui, a familiei, a celor dragi și a comunității în general", a declarat Gheorghiță, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", unde au ajuns sâmbătă dimineața primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19. 

"Este important istoricul medical al fiecărei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie și, din punct de vedere al investigațiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigații care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ținând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacțiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea", a precizat Valeriu Gheorghiță, potrivit Agerpres.

Referitor la reacțiile adverse, acestea sunt de intensitate ușoară-medie: ”Sunt reacții adverse locale cele mai frecvente - durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacție, în anumite cazuri roșeață. Și pot să fie înregistrate adverse generale - febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri (...) de reacții adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de șoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaștem la acest moment profilul de siguranță al acestui tip de vaccin".

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat că, săptămânal, în România vor ajunge în jur de 140.000 de doze de vaccin.

Campania de vaccinare începe duminică și va avea trei etape.

”Prima etapă este cea adresată personalului medical și personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populația la risc și persoanele care definesc activități esențiale și în etapa a treia vorbim de vaccinarea populației generale. Din acest punct de vedere, astăzi, în prima zi de Crăciun se concretizează speranța noastră că vom avea, în sfârșit, o modalitate sigură, eficientă și rapidă de a pune capăt acestei pandemii, care ne-a schimbat viața poate unora pentru totdeauna", a explicat vineri, la sosirea primelor doze de vaccin, medicul Valeriu Gheorghiță.