Banii donați de UE vor contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii din întreaga lume și vor finanța constituirea de rezerve de vaccinuri utile în cazul epidemiilor de boli infecțioase.

Comisia Europeană a anunțat joi că va dona 300 de milioane de euro în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri, în următorii cinci ani.

Cu ocazia evenimentului de strângere de donații organizat în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus din 4 mai, s-au strâns în favoarea Gavi peste 1,5 miliarde de euro, inclusiv 488 de milioane de euro destinate punerii la dispoziția populației a unui vaccin împotriva COVID-19, de îndată ce acesta va fi disponibil.

„Vaccinurile pot salva vieți, dar doar dacă sunt disponibile pentru toată lumea și mai ales în comunitățile și regiunile cele mai vulnerabile din lume. Din această perspectivă este atât de importantă activitatea Gavi, alianța pentru vaccinuri. Această alianță oferă țărilor în curs de dezvoltare mijloacele de care au nevoie pentru a se dota cu sisteme de sănătate și programe de imunizare mai solide și pentru ca lumea să devină un loc mai sigur”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele 300 de milioane de euro promise acum de Comisie reprezintă mai mult decât contribuția sa totală de până acum în favoarea Gavi.

Finanțarea va contribui la: vaccinarea a 300 de milioane de copii și salvarea a până la 8 milioane de vieți; asigurarea tranziției reușite a anumitor țări către autofinanțare; strângerea unei sume de 3,6 miliarde de dolari prin cofinanțare națională și prin programe de vaccinare autofinanțate; distribuirea în 55 de țări a peste 3,2 miliarde de doze de vaccinuri; facilitarea a 1,4 miliarde de contacte între familii și serviciile de sănătate prin intermediul programelor de vaccinare; prevenirea reapariției poliomielitei în lume prin desfășurarea unor programe de vaccinare de rutină cu vaccinul poliomielitic; finanțarea constituirii unor rezerve de vaccinuri destinate utilizării de urgență pentru a opri răspândirea unor epidemii periculoase.

Suma promisă se bazează pe ipoteza că noul cadru financiar multianual al UE, în special Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI), din care ar proveni fondurile promise Gavi, alianța pentru vaccinuri, va fi adoptat într-o variantă cât mai apropiată de cea propusă de Comisia Europeană. La 2 iunie, Comisia a propus suplimentarea fondurilor alocate IVCDCI pentru perioada 2021-2027 la 86 de miliarde de euro în prețurile din 2018 (96,4 miliarde de euro în prețuri curente), sumă în care ar urma să fie incluse 10,5 miliarde de euro provenite din noul instrument Next Generation EU.