Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a declarat marți, în conferința săptămânală, că nu crede că se vor vaccina 5 milioane de români cu două doze până în iunie. S-ar putea ajunge la 5 milioane vaccinați cu o singură doză.

Premierul Florin Cîțu a tot declarat că Guvernul și-a propus ca țintă vaccinarea a peste cinci milioane de persoane până la 1 iunie, fără să spună clar dacă se referă la imunizarea cu două doze sau una singură.

Mai mult, el a declarat luni că, dacă este nevoie și specialiștii vor recomanda a treia doză de vaccin, există dozele necesare: "Avem dozele contractate, am luat în calcul vaccinarea și pentru anul viitor. Deci dozele sunt contractate, dacă se va schimba strategia de vaccinare sunt incluse în aceste doze”.

Întrebat astăzi la ce anume se referă autoritățile când vorbesc de cinci milioane de persoane vaccinate până în iunie, Valeriu Gheorghiță a spus că e vorba de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

"Nu cred că vom reuși să avem cinci milioane de persoane cu cele două doze sau cu schemă completă efectuată la sfârșitul lunii mai. Deci, vorbim de persoane care au cel puțin o doză administrată și sunt persoane care își vor completa, evident, schema de vaccinare", a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat duminică, la Prima TV, că, având în vedere ritmul actual de vaccinare, nu este posibilă atingerea cifrei de 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19 cu ambele doze până la 1 iunie:

"Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze și de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză și prima doză conferă un oarecare grad de protecție".