Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că, din octombrie, ar putea începe vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19 pentru anumite categorii de persoane.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) discută în momentul de față despre doza 3 de vaccin, respectiv de o doză adițională de vaccin împotriva COVID-19, a declarat, în conferința de presă săptămânală, Valeriu Gheorghiță.

”Pe de o parte, vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fi dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate. De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare în loc de două doze, care se recomandă la acest moment”, a explicat el, adăugând că această autorizație a fost deja acordată de Agenția Americană pentru Medicamente și Alimente și, în momentul acesta, Agenție Europeană a Medicamentului evaluează această indicație pentru BioNTech-Pfizer și Moderna.

De la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în aceste grupe de risc de imunodepresie vor primi trei doze de vaccin în loc de două doze la schema inițială.

De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster, care se efectuează la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare.

Potrivit medicului militar, aceasta este propusă pentru categoriile de persoane vulnerabile, persoanele vârstnice, persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice și, ulterior, se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare.

După ce Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandări, ele se vor putea aplica și în România.

”O doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate, și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin și, de asemenea, doza de booster sau rapelul la cel puțin 6 luni pentru aceleași categorii de persoane la care se include, evident, și restul populației ... Pentru luna octombrie, începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experți de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de la Centrul European de Control al Bolilor”, a precizat el.