Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis suspendarea zborurilor din și către Marea Britanie și Irlanda de Nord, pentru o perioadă de 14 zile. Decizia a fost luată în urma unei noi tulpini de Sars-CoV-2, semnalată în UK.

"Având în vedere apariția unei noi tulpini a virusului Sars-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică, precum și analiza factorilor de risc privind apariția noii tulpini întocmită la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (...) se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Măsura prevăzută se aplică începând cu data de 21decembrie, ora 0:00", se arată în hotărârea CNSU.

Totodată, au fost suspendate zborurile spre și dinspre Marea Britanie pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu 21 decembrie, ora 19:00.

Măsuri similare au fost luate și de alte state, printre care Canada, Franța, Belgia, Olanda, Austria și Germania.

O nouă tulpină de Sars-CoV-2 a fost identificată în Marea Britanie, experții anunțând că ea se poate răspândi mai repede decât versiunea deja cunoscută. Deocamdată, nu există dovezi că noua variantă provoacă o rată mai mare a mortalității sau că ar afecta eficiența vaccinurilor.

În Italia a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie, a anunțat duminică Ministerul italian al sănătății, iar Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus posibilitatea ca noua tulpină a virusului Sars-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii. 

Ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a declarat la postul de radio Europe 1 că este posibil ca noua tulpină a virusului să circule și prin Franța, chiar dacă teste recente nu au detectat-o.

Premierul britanic, Boris Johnson, va prezida luni o reuniune de criză consacrată aprovizionării Regatului Unit după decizia mai multor țări de a suspenda legăturile lor din cauza noii tulpini considerată de Londra ca "scăpată de sub control", potrivit AFP.