Consiliul național al elevilor îi cere Monicăi Anisie retragerea ordinului de ministru care impune obligativitatea desfășurării cursurilor online.

Consiliul susține că Ministerul educației a aprobat Ordinul de ministru nr. 4135/ 21.04.2020, care menționează obligația elevilor de a participa la cursurile online, fără a lua în calcul circumstanțele nefavorabile în care se află unii dintre aceștia.

Astfel, Ministerul educației și cercetării oferă posibilitatea comiterii unor abuzuri, precum folosirea absenței ca mijloc de coerciție, susțin elevii, adăugând că instituția condusă de Monica Anisie ar trebui să-și ceară scuze publice de la elevii, părinții și profesorii care au fost dezavantajați de această măsură nefundamentată.

Ministerul Educației a anunțat că ia în considerare mai multe scenarii pentru revenirea elevilor în școli, după încheierea stării de urgență, pe 15 mai. Până atunci, cursurile online devin obligatorii.

Consiliul Național al elevilor propune mai multe măsuri care ar trebui luate în perioada următoare, printre care abrogarea Ordinulului de ministru nr. 4135/ 21.04.2020 și și emiterea unui Ordin de ministru cu prevederi ”clare, coerente, racordate la realitatea prezentă, după consultarea partenerilor educaționali”.

Consiliul spune că e nevoie de ”identificarea rapidă” a surselor de finanțare ce pot fi exploatate pentru achiziționarea echipamentelor necesare elevilor și profesorilor și de elaborarea unei analize în baza datelor obținute din partea inspectoratelor școlare județene cu privire la numărul elevilor și profesorilor ce nu dispun de device-uri electronice conectate la Internet, utilizabile în procesul de predare-învățare.

În ceea ce privește reluarea cursurilor în format fizic la finalul lunii mai sau la începutul lunii iunie - scenariul cel mai probabil vehiculat până acum, Consiliul precizează că Guvernul trebuie să achiziționeze măști, substanțe dezinfectante și mănuși, pentru a asigura siguranța elevilor.

În cazul în care se va deschide reluarea cursurilor în format fizic în septembrie 2020, se impune achiziționarea de urgență a echipamentelor necesare pentru elevi și profesori, astfel încât toți actorii implicați să aibă acces la educație, dar și formarea cadrelor didactice, în lunile mai – iunie, prin metode online și, eventual, offline.

Consiliul național al elevilor susține că profesorii trebuie instruiți ”cât mai repede”, deoarece mulți nu pot preda online, întrucât nu au beneficiat de sprijin în acest sens până acum.

După ce fiecare elev și fiecare profesor va avea acces la resursele digitale, MEC trebuie să implementeze un mecanism tip catalog online, astfel încât metodele de evaluare să fie unitare, iar profesorii nu trebuie să folosească notarea ca mijloc de coerciție, așa cum este stipulat și în Statutul elevului.

Examenele naționale trebuie susținute offline, când contextual epidemiologic va permite, respectându-se normele de distanțare socială și cele igienico-sanitare, iar Ministerul educației trebuie să garanteze faptul că niciun elev nu va fi prejudiciat.