Știai că Finlanda este țara suferă cel mai puțin din cauza dezinformării, manipulării, propagandei și a altor știri false? Acest lucru se datorează unui grad crescut de "media literacy". Dacă ai o astfel de inițiativă, o vom mediatiza.

Înscrie proiectul de educație anti-fake-news pe DGcademy.com și îl vom mediatiza în paginile EURACTIV.ro

Finlanda este țara care a investit, la nivel de politică de stat, precum și dinspre zona privată, în "media literacy" - în a învăța tinerii, elevii și, în general, cetățenii - despre cum să recunoască informația verificată, echilibrată, în opoziție cu cea falsă, rău-intenționată, cu propaganda, așa-numitele "fake-news". Cu toate că nu este vorba de un termen acceptat în literatura științifică, cei mai mulți aud de "fake news", iar abuzul utilizării acestei sintagme devine de asemenea discutabil.

Inițiativele din educație care urmăresc să combată dezinformarea, știrile false, propaganda, manipularea și, din contră, să cultive spiritul informării corecte, verificabile, echilibrate sunt invitate să își înregistreze o scurtă prezentare a proiectului pe platforma DGcademy.com.

Proiectele relevante din perspectiva obiectivelor atinse vor fi mediatizate pe www.euractiv.ro.

 Sursa graficului, pe baza unui studiului Media Literacy Index, OSI: World Economic Forum