Conform unui studiu realizat de AmCham în perioada 17 mai - 17 iunie 2019, doar o firmă din 120 vrea să facă o investiție de peste 100 milioane de euro în România în 2019, în timp ce trei firme au decis să-și închidă afacerea.

În plus, 80 dintre cele 120 de firme respondente nu vor mai investească nimic sau cel mult să facă investiții minore, sub un milion de euro. Dintre cele 120 de firme intervievate, 68% au cifra de afaceri anuală de peste 5 milioane de dolari.

AmCham România a realizat acest sondaj deoarece a vrut să arate care este calitatea climatului investițional în România. Cea mai apreciată condiție de piață oferită de România este calitatea infrastructurii digitale (52%), urmată de calitatea capitalului uman (50%). Din păcate însă, chiar dacă țara noastră stă foarte bine la acest capitol, suntem pe ultimul loc în UE ca grad de digitalizare.

La polul opus, cea mai mare limitare pentru creștere economică sustenabilă, așa cum o percep 94% dintre respondenți, este calitatea infrastructurii de transport, urmată de lipsa politicilor și programelor de investiții publice, cu 66% și stabilitatea macroeconomică, cu 59%. Investițiile pe care statul le face se apropie de pragul de 4% din PIB, spre deosebire de 2016, când depășeau 5% din PIB. Și acest lucru se reflectă în investițiile private și în creșterea econimică, investițiile statului având un binecunoscut efect de augmentare.

În același studiu se remarcă faptul că apartenența la UE a României este unul dintre cele mai apreciate avantaje competitive de către comunitatea de afaceri, UE jucând astfel rolul de principală ancoră de stabilitate.

Rezultatele studiului ce a vizat în mod special nivelul de apreciere a avantajelor competitive ale României, a principalelor condiții de piață și a măsurilor cu impact în economie din ultimul an, întăresc semnalul de alarmă cu privire la sustenabilitatea creșterii economice în lipsa investițiilor publice, îndeosebi în proiecte de infrastructură de transport.

În acest context, principalele trei măsuri pe care respondenții le văd necesare pentru îmbunătățirea semnificativă a cadrului investițional și a competitivității economice a României sunt:

  • revizuirea calității cheltuielor publice și canalizarea lor către investiții (64%),
  • creșterea absorbției fondurilor europene (55%),
  • investițiile în infrastructură (51%). 

Este evident din aceste răspunsuri că sursa de îngrijorare pentru mediul de afaceri se află în zona politicilor publice care s-au orientat preponderent către stimularea consumului, prin majorarea cheltuielilor curente ale statului, și au lăsat în planul al doilea investițiile deși calitatea infrastructurii fizice este precară. Lipsa de investiții publice acționează ca o frână pentru creșterea sănătoasă a economiei și, mai mult, creează vulnerabilități din cauza deficitelor și a datoriei publice în creștere care restrâng tot mai mult posibilitățile de finanțare a investițiilor și generează riscuri în cazul unei recesiuni economice

a declarat Ionuț Simion, Președintele Camerei de Comerț Americane în Romania (AmCham Romania).

 Principalele concluzii prezentate în studiu sunt:

  • Infrastructura este în prezent cea mai mare vulnerabilitate pentru competitivitatea economică. Creșterea economică poate fi susținută doar dacă sunt derulate investiții cu impact;
  • În lipsa infrastructurii fizice, investitorii apreciază cel mai mult infrastructura digitală, iar capitalul uman rămâne in continuare un important factor diferențiator;
  • Pe fondul lipsei de încredere generate de instabilitatea în plan politic, legislativ și fiscal, calitatea României de stat membru UE devine un element primordial de competitivitate economică ce denotă un transfer de încredere al comunității de afaceri de la autoritățile naționale către instituțiile europene;
  • Măsura apreciată ca având impactul cel mai pozitiv este menținerea cotei unice de
    impozitare
    , în timp ce OUG 114/2018, prin modul netransparent de adoptare, dar și prin
    implicațiile pentru multe sectoare economice, conduce topul măsurilor economice cu
    impact negativ
    ;
  • Cifrele privind deciziile de extindere a investițiilor în România sunt puternic condiționate
    de stabilitatea politică, de derularea investițiilor în infrastructură și de creșterea
    performanței administrației publice. Suficient de multe companii nu includ România în
    planurile de investiții anul acesta
    , și în cazul celor care au decis să investească, predomină o atitudine prudentă, iar volumul investițiilor este relativ mic. 

Elisabeta Moraru, vicepreședinte AmCham, a prezentat ecosistemul identificat de oragnizație pentru a asigura prosperitatea în țara noastră. Cele trei componente ale ecosistemului sunt: antreprenoriatul, investițiile și buna guvernare.  

Moraru consideră că infrastructura digitală este o condiție sine-qua-non a unei societăți digitale, cum este și România, dar nivelul de acum al competențelor digitale este foarte scăzut și se pierde astfel foarte mult din capitolul de muncă din țara noastră.