Cel puțin 13 țări ale Uniunii Europene au trimis un apel la Bruxelles, cerând un preț plafonat pentru toate gazele importate, informează agenția italiană ANSA, citată de Gazeta.

Apelul către Bruxelles pentru plafonarea prețului la gazele importate a fost semnat de Italia, Spania, Polonia, Grecia, Belgia, Malta, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Croația și România. În document se subliniază că "restricția ar trebui să se aplice tuturor tranzacțiilor".

"Plafonarea prețurilor, cerută încă de la început de un număr mare de țări din UE, este singura măsură care va ajuta fiecare țară să reducă presiunile inflaționiste, să gestioneze așteptările și să limiteze profiturile din sector" - se precizează în mesaj.

Menționăm că, la 9 septembrie, miniștrii energiei din UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui plafon de preț pentru gazul rusesc. După aceea, oficialii au cerut Comisiei Europene să studieze posibilitatea impunerii unui plafon de preț pentru toate tipurile de gaze, inclusiv pentru gazul natural lichefiat (GNL). În același timp, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a insistat asupra restricțiilor de preț doar pentru combustibilul rusesc.

Pe 26 septembrie, Agenția Reuters a anunțat intenția a circa 10 state membre UE de a impune restricții de preț la tranzacțiile de gaze. Inițiativa a fost susținută de Belgia, Grecia, Italia, Polonia și alte state europene. Cu toate acestea, propunerea s-a confruntat cu opoziția din partea Germaniei, Danemarcei și a Țărilor de Jos. Aceste țări au considerat că astfel de măsuri ar avea un impact negativ asupra imaginii pieței europene a energiei.

Sursa: RADOR