Fiecare familie de romi care va accepta repatrierea in Romania primeste 15.000 de euro. Potrivit autoritatilor milaneze, 40 de familii de romi (aproximativ 200 de persoane) au acceptat deja sa participe la proiectul gestionat de organizatia neguvernamentala AVSI. Actiunea face parte din procesul de inchidere a taberei Triboniano din Milano.

"Cu 10 -15,000 de familie vom construi o alternativa viabila la viata de favela pentru aceste persoane. Cine semneaza proiectul primeste 1.500 de euro pentru calatorie si o subventie de 200 de euro pe luna pentru un an sau doi, suport operational pentru a se angaja in firme italiene care lucreaza in Romania si un fond pentru a-si renova casele", spune Alberto Piatti, Secretar General al AVS, citat de cotidianul italian La Repubblica.

Singurele conditii de acces la finantare este existenta unei adrese la care sa se intoarca in Romania; de asemenea, in vederea restructurarii, parintii trebuie sa-si ia angajamentul ca isi trimit copiii la scoala. Organizatia are la dispozitie un fond in valoare de 13 milioane de euro, asigurat de Ministerul italian de Interne.

Catalina Ciociltan