De la cărți artistice, la pantofi cu zâmbet sau coffee-shop, fiecare mică poveste de afacere poate fi a celui/celei care exploatează creativitatea. Un site face cunoscută povestea lor, la pachet cu alte forme de sprijin, inițiate din mediul bancar.

Într-o societate românească în care accentul cade mai degrabă pe facil, ieftin sau banal, industriile creative își fac, totuși, loc, nu întotdeauna cu ușurință.

28 de povești-proiecte sunt deja reunite pe site-ul Romanianstories.ro lansat de UniCredit Bank ca parte a unui program de susținere a industriilor creative din România. Cei care au un proiect în domeniul creativ sunt invitați să posteze povestea acestuia. 

Au lucrat în Germania într-un coffe-shop, apoi și-a deschis unul aici

"Vlad a plecat în 2011 în Germania, mi-am luat și eu inima în dinți, am plecat în Germania, am ajuns să lucrez într-un cofee-shop. La un moment dat, i-am zis lui Vlad eu nu mă regăsesc aici, aș vrea să plec acasă. Hai să facem noi un proiect al nostru, noi știm exact ce vrem să transmitem oamenilor despre cafea. Steam se bazează pe sistemul nostru de valori. (…) Nu am inventat noi cafeaua, pur și simplu, trebuie să o prepari bine și să știi despre ce e vorba. (…) Ai o singură șansă să faci o primă bună impresie. Și, pe urmă, să nu faci compromisuri.” , povestește Dani Ursan, de la Steam (coffeshop).    

"Poate nu multă lume știe, [cafeaua -n.r.] este cel mai complex lucru pe care poate să îl consume omul. Are peste 1000 de arome.”, povestesc Vlad Buda și Dani Ursan, fondatorii Steam într-un clip video postat pe site-ul Romanianstories.ro.

Oana Stoica - Atelierul de ceramică (Ceramics) - pornit de la hobby

Afacerea Oanei Stoica, de la atelierul de ceramică Ceramics povestește: "Pasiunea pentru ceramică a pornit la începutul liceului când, printr-o întâmplare am inceput sa studiez acest domeniu și care, treptat, m-a fascinat tot mai mult. Am continuat în facultate și master această legatură cu ceramica, urmând ca dupa finalizarea studiilor să imi dezvolt atelierul de ceramică propriu. 

Platformele sprijinite de bancă includ povești de succes ale antreprenorilor locali (Romanian Stories), cursuri susținute de specialiști din bancă sau de invitații din industrii creative în cadrul Academiei Minților Creative, care vor începe de anul viitor.

Tot în scopul educației și informării, UniCredit și Decât o Revistă au lansat a doua ediție a Ghidului 24/7, „un ghid despre viața și business-urile antreprenorilor”.

În acest context, Claudiu Vrânceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a punctat că guvernul lucrează la proiectul România Creativă, un program care ar trebui să fie implementat începând de anul viitor.