Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță lansarea unui apel pentru sprijinirea IMM-urilor din România să își recalifice forța de muncă în domenii tehnice cheie (programare/coding, data analytics, cyber-security, computer-assisted desig

Potrivit Ministerului, această intervenție vizează creșterea competitivității forței de muncă și a firmelor românești. Bugetul total al investiției este de 36.000.000 euro, din care 34.000.000 euro reprezintă valoarea totală nerambursabilă a ajutorului de minimis, iar numărul minim estimat al întreprinderilor beneficiare este de 2000.

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării a spus: „Formarea competențelor digitale la nivelul IMM-urilor este esențială pentru dezvoltarea României. Transformarea digitală a administrației, economiei și societății înseamnă în primul rând abilitatea noastră de a folosi tehnologiile de vârf, pentru a nu mai fi mereu în urma altor state. Nu este suficient să aducem în țară tehnologii de ultimă generație, trebuie să știm să le folosim pe scară largă.”

În cadrul acestei scheme se acordă sprijin financiar, sub forma de grant, lMM-urilor care activează în toate sectoarele, din toate regiunile de dezvoltare ale României, în cadrul Planului Național de Reziliență al României, Pilonul II, Componenta 7.

Obiectivul principal îl reprezintă sprijinirea lMM-urilor prin acordarea de fonduri nerambursabile pentru îmbunătățirea competențelor digitale în rândul angajaților, cu aplicabilitate în tehnologiile emergente.

În cadrul schemei de ajutor de minimis sunt finanțate activitățile de instruire în tehnologiile emergente, respectiv: Internet of things; Big data; Cloud technologies; Învățarea automată; Inteligența artificială; Automatizarea proceselor robotice; Blockchain; Cyber-Physical Systems; Additive manufacturing.

Calendarul acestui apel este următorul: 
- lansare apel – august 2022; 
- depunere proiecte – septembrie - octombrie 2022; 
- evaluare, selecție și contractare – octombrie – noiembrie 2022; 
- implementare – noiembrie 2022 – decembrie 2025. 

Informațiile complete și ghidul de accesare a fondurilor pot fi găsite aici.