Premiera mondială a celei de-a X-a simfonii de Beethoven, finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale, va avea loc pe 9 octombrie și va fi transmisă pe internet.

Pe data de 9 octombrie, la 199 de ani de la primele schițe ale lui Ludwig van Beethoven, va avea loc la Telekom Forum din Bonn premiera mondială a Simfoniei a X-a, finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și al unei echipe de experți internaționali. Evenimentul va putea fi urmărit prin livestream pe website-ul www.simfonia10.ro, începând cu ora 20.00, ora României.

 

Cu puțin timp înainte de moartea sa, Beethoven a început să lucreze la Simfonia a X-a, lucrare ce avea să rămână neterminată. Sub coordonarea muzicologului Dr. Matthias Röder, un grup de experți în inteligență artificială și muzicologi au dezvoltat „Beethoven AI”, care „înțelege” stilul lui Beethoven. 


Inteligența Artificială (AI) nu a fost „hrănită” doar cu informațiile din compozițiile lui Beethoven și cu notele sale la Simfonia a X-a, ci și cu lucrări ale unor compozitori și muzicieni care l-au inspirat și influențat în mod evident pe Beethoven în timpul vieții sale, cum ar fi Johann Sebastian Bach. Împreună cu experții, algoritmul a continuat ultima lucrare, incompletă, a lui Beethoven. Compozitorul Walter Werzowa și Orchestra Beethoven din Bonn au transformat această notație într-o compoziție vie sub conducerea dirijorului Dirk Kaftan.


Proiectul de finalizare a celei de-a X-a simfonii a lui Beethoven se concentrează pe una dintre principalele întrebări relevante pentru inteligența artificială (AI): poate fi  algoritmul creativ?


Există deja câteva exemple de inteligență artificială creativă. Cel mai cunoscut este „Portretul lui Edmond Belamy”, o pictură care a fost vândută la licitație în 2018 de Christie’s pentru 432.500 USD. Soluțiile AI au scris, de asemenea, scenarii, au compus o melodie de la Beatles și au completat simfonii neterminate de Schubert și Mahler.


Procesul


Simfoniile, notele, schițele muzicale și partiturile lui Beethoven au fost analizate cu ajutorul unor algoritmi pentru procesarea vocii, deoarece, precum limbajul, și muzica este alcătuită din unități mici - litere sau note - care capătă semnificație când sunt alăturate.

 

Apoi, echipa de experți a dezvoltat un sistem care „a înțeles” stilul lui Beethoven. Acest „Beethoven-AI” a compilat și extins fragmentele existente ale simfoniei în mișcări muzicale semnificative care oglindesc stilul lui Beethoven. Sugestiile făcute de aplicația AI au fost analizate de muzicologi, care au selectat apoi cele mai bune alternative și le-au redat în sistem. 


„AI ne permite să venim cu o continuare a unei mișcări muzicale în 20 sau chiar 100 de versiuni diferite. Și acest lucru este pur și simplu uimitor, deoarece dacă acest lucru se face cu precizie algoritmică, atunci fiecare rezultat experimental este plauzibil”, a spus Prof. Robert Levin, muzicolog la Universitatea Harvard, membru al echipei. 


Rezultatul s-a dovedit surprinzător: AI nu numai că a preluat ideile lui Beethoven, ci uneori a adăugat idei proprii - lucru remarcabil, chiar dacă rezultatele au stârnit uneori zâmbete ironice de la experți.


Compozițiile AI sună ca niște secvențe monotone. Ele seamănă cu vocile computerului care sună artificial și robotizat. Dar când un muzician uman cântă aceste note, ele prind viață prin interpretare. Aceasta a fost responsabilitatea compozitorul Walter Werzowa, care a îmbunătățit piesa AI, astfel încât să poată fi cântată de o orchestră, cu interpretările sale pentru diverse instrumente.