Liderii coaliției de guvernare au ajuns marți la un acord de principiu pentru reducerea accizei la carburanți, precum și pentru prelungirea actualei scheme de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale după 1 aprilie

Conform unor surse politice citate de Agerpres, la propunerea PSD, acciza la carburanți ar putea să fie redusă cu 50% pe o perioadă de trei luni, cu aplicare mai înainte de 1 aprilie.

Totodată, ordonanța de urgență care plafonează și compensează prețurile la energie ar putea fi prelungită în luna aprilie, plafonarea rămânând de 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică și 0,31 lei la gazele naturale, au indicat sursele citate. Ar urma ca aceste măsuri să fie prelungite până se va putea face o reglementare a prețului la energie, cu acordul Comisiei Europene.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă întâlniri interministeriale și interinstituționale pentru stabilirea măsurilor finale, au completat sursele citate.

Ministrul finanțelor Adrian Câciu a scris pe Facebook că reducerea temporară cu 50% a accizei la carburanți va scădea prețul la pompă imediat cu peste 1 leu.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii” a spus ministrul.

„Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, a mai anunțat Câciu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, că va propune în coaliția de guvernare măsuri pentru reducerea prețurilor la carburanți, una dintre acestea fiind reducerea la jumătate a accizei.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, liderul PNL, a declarat luni, referindu-se la posibilitatea reducerii accizei pentru carburanți, în condițiile în care prețul la pompă a ajuns la 7 lei, că: "Aș putea-o lua în calcul, bineînțeles".