Negociatorii din partea PE și a Consiliului au ajuns săptămâna trecută la un acord provizoriu în privința Mecanismului pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility, care va finanța proiecte-cheie de transport, energie și digital.

A doua ediție a Connecting Europe Facility, CEF 2, va continua să finanțeze proiecte din domeniile transporturilor, energiei și digitalului, între 2021 și 2027, având un buget total de 33,71 miliarde de euro.

 

Banii vor fi alocați astfel:

- transporturi: 25.81 miliarde (inclusiv 11.29 miliarde pentru beneficiarele Fondului de  Coeziune)

- energie: 5.84 miliarde

- digital: 2.06 miliarde

 

Componenta de transporturi va promova ideea de a trece de la o adunătură de rețele naționale, la una cu adevărat interconectată - susținând dezvoltarea și modernizarea căilor ferate, șoselelor, căilor fluviale și a infrastructurii maritime, precum și promovarea mobilității sigure. Vor avea prioritate rețelele trans-europene de transport (TEN-T), cu focus pe legăturile lipsă ale acestora și pe proiectele transfrontaliere.

 

În sectorul energiei, programul vrea să contribuie la integrarea pieței europene a energiei prin îmbunătățirea interoperabilității rețelelor, facilitarea decarboinizării și securizarea surselor de energie. Vor fi finanțate și proiecte de energie regenerabilă.

 

În sectorul digital, CEF 2 va susține susține proiecte legate de siguranța rețelelor de capacitate înaltă țo a sistemelor 5G, precum și de digitalizarea transporturilor și a rețelelor energetice. Proiectele eligibile vor trebui să contribuie la piața unică digitală și la țintele de conectivitate ale UE. Proiectele care generează acoperire zonală, inclusiv pentru gospodării, vor avea prioritate.

 

INEA, care va deveni la 1 aprilie 2021 European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) va administra componentele de transporturi și energie, în timp ce Health and Digital Executive Agency (HaDEA) se va ocupa de partea de digital.

 

„Faptul că am ajuns astăzi la un acord cu Parlamentul, permite ca primele apeluri de proiecte ale Mecanismului pentru Interconectarea Europei să fie lansate înainte de vacanța de vară. Datorită acestui program, avem conexiuni de transport și rețele energetice mai bune, precum și servicii digitale și conectivitate de mai bună calitate în Europa, a spus Pedro Nuno Santos, ministrul portughez al infrastructurii și locuințelor, Președintele Consiliului.

 

Raportorul PE pentru transporturi și turism, Marian-Jean Marinescu, a spus: „Sunt fericit că am asigurat finanțarea viitoare pentru modernizarea și extinderea proiectelor de infrastructură din Europa. Conexiunile moderne și eficiente vor fi în beneficiul tuturor europenilor, vor contribui la creșterea economică și vor crea locuri de muncă în toată UE. Faptul că se vor face mai multe investiții, va ajuta, de asemenea, sectorul transporturilor, să facă față multiplelor provocări pe care le va pune în viitorul apropiat decarbonizarea.”


Surse: Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European