Administratorii de fonduri de pensii private: Măsurile din OUG desființează de facto Pilonul II
Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, transmite APAPR, asociația care grupează administratorii de fonduri de pensii.
Desființarea Pilonului II va avea efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital, întregului sector financiar și economiei românești în ansamblul ei, susține Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici a prezentat marți seară un proiect de Ordonanță de Urgență care introduse mai multe măsuri fiscal-bugetare, cu efect puternic asupra mediului privat.
În ceea ce privește sectorul pensiilor private, proiectul de ordonanță prevede noi cerințe de capital pentru administratori, în paralel cu reducerea comisioanelor de administrare, permițând și retragerea înainte de vreme a contribuțiilor.
„Administratorii Pilonului II sunt anihilați de combinația reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerințe nerealiste de capital”, susține APAPR, într-un comunicat transmis miercuri.
Prin proiectul de OUG contributorii sunt încurajați să își retragă economiile realizate timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, „economii prin care aceștia au devenit cel mai important investitor în economia românească”, menționează APAPR.
„Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăților pe care trebuie sa le onoreze lună de lună”, se arată în comunicat.
Pentru mai mult de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. „Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să se îndrepte către un consum imediat”, avertzează asociația.
Dacă actul normativ va fi adoptat, se va reduce semnificativ „cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependența țării, atât a bugetului de stat, cât și a sectorului privat, de finanțările externe. Măsurile vor avea un impact negativ masiv și imediat asupra pieței de capital și vor crește costul de finanțare a datoriei publice”, mai spun administratorii de fonduri private de pensii.
Comentarii