Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu în luna iunie atât comparativ cu luna precedentă, cât și cu aceeași perioadă din 2019, arată datele Institutului Național de Statistică.

Potrivit INS, în luna iunie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut față de luna precedentă în serie brută cu 9,1%, în timp ce creșterea în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a fost de 6,3%.

Vânzările din retail au crescut și față de iunie 2019 cu 2,9%, în serie brută, respectiv cu 0,9%, în date ajustate.

Comerțul a fost unul dintre sectoarele care au depășit cu bine criza coronavirusului, după o scădere semnificativă la începutul epidemiei. Chiar dacă vânzările de carburanți au fost puternic afectate de blocajul economic, vânzările de produse alimentare au crescut chiar și în timpul stării de urgență.

Per total, în primele șase luni, afacerile companiilor din comerț s-au majorat cu 0,5%, datorită creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+7,6%) și vânzărilor de produse nealimentare (+0,3%), în timp ce comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,8%, a anunțat miercuri INS. În date ajustate, creșterea din primele trei luni a fost de 0,3%.