Noul Guvern a anunțat modificări fiscale îndreptate împotriva mediului de afaceri și care constituie un real pericol pentru stabilitatea și predictibilitatea politicilor economice, susține Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).

”Modelul fiscal propus este dăunător pentru România și defavorizează toate companiile, fie ele naționale sau multinaționale, ducând la pierderea atractivității amplasamentului investițional pentru companiile germane. Măsurile anunțate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci și asupra populației României. Pe termen mediu aceste măsuri ar putea duce la reducerea locurilor de muncă și a investițiilor, ceea ce va atrage după sine alte consecințe negative, de exemplu exodul forței de muncă bine calificate, o tendință de pe urma căreia România suferă deja", se arată într-un comunicat al AHK România, citat de Agerpres.

Potrivit reprezentanților investitorilor germani în România, a face o deosebire între companiile românești și cele străine sau multinaționale este o eroare și nu avantajează pe nimeni.

"Companiile germane sunt parte integrantă a economiei românești. Ele sunt totodată bine integrate în sistemele naționale, regionale, locale și realizează o contribuție decisivă la valoarea adăugată brută, dar și la creșterea competitivității prin transferul de know-how. Aceste companii investesc intens în formarea angajaților, în cercetare și dezvoltare, deseori în colaborare cu instituții de cercetare naționale, dar și în dezvoltarea tehnologică a companiei. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România. Acestea sunt astfel un important angajator, care în ultimii ani a contribuit decisiv la crearea și asigurarea de locuri de muncă în România", subliniază comunicatul.

Germania este cel mai important partener comercial și economic al României. 

Critici peste critici

Introducerea peste noapte în programul de guvernare a unor măsuri care dau peste cap sistemul fiscal românesc au scandalizat organizațiile de business din țară.

Măsurile din noul Program de guvernare creează senzația de criză și reflectă o adevărată disperare privind situația colectării la bugetul de stat, a declarat vineri Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și președintele Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), în cadrul unei conferințe de presă.

”Am pornit cu o imagine de țară cu creșterea cea mai înaltă din Europa. Am fost înainte de introducerea acestui val de măsuri, această evoluție fiscală, un adevărat tigru al Europei. Prin introducerea acestor măsuri, una peste alta, pe care nu le comentăm în prezent, pe fond, comentăm numai senzația de criză și panica pe care o creează introducerea unor astfel de măsuri”, a explicat Pogonaru.

”Începând de la fluturatul impozitului pe gospodării, acum avem impozitul pe cifra de afaceri și asta după ce s-au introdus niște modificări structurale prin salarizarea unitară. Sigur că aceste lucruri reflectă o adevărată disperare privind situația colectării la buget și situația deficitului bugetar. Normal ar fi fost să avem o comunicare deschisă cu Guvernul despre cifre, 'aici este deficitul bugetar, aici va fi deficitul bugetar, cu legea salarizării unitare', asupra căreia, apropo, nu suntem contra creșterii de salarii, este o problemă de corelare a acestor creșteri cu măsurile luate în favoarea mediului de investiții”, a adăugat Florin Pogonaru.