Guvernul a adoptat marți o OUG prin care întreprinderile mici și mijlocii și domeniul HoReCa își vor putea asigura energia necesară prin instalarea de panouri fotovoltaice și de stații pentru vehiculele electrice.

"Programul Electric UP continuă cu o nouă etapă de finanțare în care se acordă un ajutor de până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile sunt acoperite din fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanțare de 25% din valoarea proiectului", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Totodată, se mărește limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 de kilowați, pentru asigurarea consumului propriu, a consumului stațiilor de încărcare de minim 22 de kilowați pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.

Programul Electric UP 2 va fi finanțat de la bugetul de stat și are un cuantum total de 450 de milioane de lei.

În prima etapă de aplicare a acestei scheme de sprijin, peste 1.500 de IMM-uri și de operatori economici din sectorul HoReCa au primit finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații pentru vehicule electrice.

Totodată, actul normativ prevede și extinderea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea etapelor 2 și 3.