Prima ordonanță de urgență adoptată de Guvernul Dăncilă a amânat până la 15 aprilie termenul de depunere a declarației 600, dar plata contribuțiilor sociale datorate pentru activități independente trebuie făcută până la 25 martie.

Cetățenii care obțin venituri din activități independente, chirii, investiții, activități agricole sunt încă obligați să depună Declarația 600, pe baza căreia organele fiscale vor calcula contribuțiile de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate, doar că termenul de depunere a fost prorogat de la 31 ianuarie la 15 aprilie, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate în ședința de miercuri a cabinetului condus de Viorica Dăncilă.

Însă ordonanța modifică doar termenul de depunere, nu și termenele de plată, relatează Digi24. Astfel, persoanele care realizează venituri din activități independente rămân obligate să efectueze plățile în avans. Potrivit Codului Fiscal, modificat prin celebra „revoluție fiscală” promovată de guvernul PSD-ALDE în toamna anului trecut, plata constribuțiilor sociale „se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru”.

Astfel, românii cu venituri din activități independente, chirii, dividende etc trebuie să plătească CAS și CASS în 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie. Ordonanța adoptată de Guvern este similară cu proiectul pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor după ce Liviu Dragnea a anunțat, în 22 ianuarie, că termenul de depunere a declarației va fi amânat. Atunci, proiectul prevedea prorogarea până la 1 martie, dar Guvernul a votat un termen mai lax miercuri.

De altfel, Guvernul intenționează să modifice formularul și sistemul de plată a contribuțiilor. „În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să identifice o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat”, a spus premierul Viorica Dăncilă în ședința de guvern.

Una dintre variantele analizate de ministerul de finanțe ar putea fi unificarea formularului 600 cu Declarația 200, a spus ministrul Eugen Teodorovici în cadrul audierilor din Parlament, înaintea învestirii noului guvern.